Welke rentevaste periode kies je?

Het is één van de meest gestelde vragen: welke rentevaste periode zal ik kiezen? Het antwoord? Dat is voor iedereen anders, jouw keus is erg afhankelijk van je situatie en wensen.

Wat is een rentevaste periode? 

De rentevaste periode is de afgesproken periode dat de rente gelijk blijft. Het rentepercentage voor jouw hypotheek kun je voor verschillende rentevaste perioden vastzetten. Dit kan variëren van een maand tot 30 jaar. 

Bij een korte rentevaste periode betaal je meestal een lagere rente en bij een langere rentevaste periode betaal je een hogere rente. Bij een langere looptijd heb je meer zekerheid voor je maandelijkse lasten. 

Welke rentevaste periode neem je?

Er is dus geen vaste formule waarmee je je rentevaste periode kiest. Bedenk wat je precies wilt? Kies je voor een langere rentevaste periode, dan betaal je maandelijks meer rente, maar krijg je een stukje zekerheid terug. Je weet namelijk zeker wat je iedere maand betaalt voor je hypotheek. Ook als de rentes stijgen, blijf jij je lage rente betalen tijdens je rentevaste periode.

Hypotheekrente

Uiteindelijk is het natuurlijk een beetje koffiedik kijken: want hoe verwacht je dat de hypotheekrente gaat veranderen de komende tijd? Hiervoor hoef je geen financieel expert te zijn. Als je een blik in de krant werpt, kom je al een heel eind. Veel dingen hebben invloed op de rentestand, waaronder het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Onze hypotheekadviseurs zijn op de hoogte van het laatste nieuws en kunnen je adviseren over je rentevaste periode. Daarnaast kun je een kijkje nemen bij onze renteverwachting, die regelmatig wordt geüpdatet. Verder is het belangrijk om in te schatten of je de komende tijd plannen hebt waarbij je wijzigingen aan je hypotheek wilt aanbrengen. Misschien willen jij en je partner binnen nu en tien jaar wel aan kinderen beginnen. Dan wil je misschien verhuizen en is het makkelijker om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

 

Wij helpen je met je rentevaste periode

Hierboven zie je een beslisboom met afwegingen die je kunt maken voor het bepalen van je rentevaste periode. Wanneer je met een hypotheekadviseur gaat praten, is het handig om er alvast over na te denken als voorbereiding op het gesprek. Spreek tijdens het gesprek je afwegingen door, dan helpt de adviseur je afwegingen in perspectief te plaatsen zodat je uiteindelijk de beste keuze maakt. Laat je weten wanneer je gebeld wilt worden door een adviseur? Tot snel!