Wat is meerwerk bij een nieuwbouwhuis?

Als je een nieuwbouw huis koopt, krijg te maken met een standaard oplevering. De kans is groot dat je iets wilt veranderen. Hieronder leggen alles uit over meerwerk.

Meerwerk nieuwbouw, wat is het precies?

Wanneer je een nieuwbouw huis koopt, is dit bijna altijd onderdeel van een groot project. De aannemer die dit gaat bouwen heeft een standaardindeling gemaakt en zet die in principe overal hetzelfde neer. Stel je voor dat jij nou net een stopcontact ergens anders wilt. Of een radiator niet precies op de plek van je boekenkast. Dan geef je dit aan bij de aannemer. Dit heet dan meerwerk. Wil je juist iets niet erin hebben? Dit heet minderwerk.

Meerwerklijst

Kun je zomaar alles aanpassen? Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Dat chique trappenhuis dat je hebt gezien in een magazine kun je niet zomaar laten inbouwen. Het meerwerk dat je wel kunt laten doen moet op de meerwerklijst staan. Dit is een uitgebreide lijst met alles wat je extra kunt laten doen en de bijbehorende kosten. Let op: het is erg handig als je de meerwerklijst al kunt bekijken voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Dan kun je nog onderhandelen over de prijzen .

Staat er iets niet op de lijst? Vraag dan altijd na bij je aannemer of het misschien toch kan. Niet geschoten is altijd mis!

 

Voorbeeld meerwerklijst

Hoe ziet zo'n meerwerklijst eruit? Dat verschilt per bouwproject en aannemer. Sommige lijsten zijn wel 60 pagina's groot. Andere zijn maar 5 pagina's. Frits heeft een voorbeeld meerwerklijst nieuwbouw voor je. Goed om te weten is dat het bijna altijd om een gecombineerde lijst gaat waar meer- en minderwerk op staan. Staat er bij het bedrag een - voor? Dan gaat het om minderwerk.

Minderwerk

Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets in de standaardindeling zit wat jij niet wilt hebben. De keuken bijvoorbeeld, of de badkamer. Je hebt misschien wel grootse plannen om die zelf onderhanden te nemen. Dit heet minderwerk. Hiervoor krijg je een vergoeding, omdat de aannemer minder hoeft te doen. Van deze vergoeding kun je weer ander meerwerk dekken. Zo balanceer je de kosten een beetje.

Kun je geld voor meerwerk lenen?

Ja, dit geld kun je ook lenen bij de bank. Al het extra werk dat je laat doen, draagt bij aan de waarde van je woning. Stel, je koopt een nieuwbouw huis voor 200.000 euro en je laat voor 20.000 euro aan meerwerk doen. Dan is je woning na afloop 220.000 euro waard. Je mag dan 220.000 euro lenen bij de bank omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Nieuwbouw tips meerwerk

De meer- en minderwerk lijsten zijn vaak eindeloos. Daarom hier wat handige nieuwbouw tips voor meerwerk. Doe er je voordeel mee:

  • Kijk of er dingen zijn die je na de oplevering kunt (laten) doen. Straks is je kersverse droomhuis af en vindt de oplevering plaats. Het kan goed zijn dat je een aantal dingen op de meerwerklijst best zelf kunt doen. Of misschien weet jij wel een andere aannemer die het voor veel goedkoper doet. Dan kun je ervoor kiezen om deze dingen na de oplevering te laten doen. Dit kan je veel geld schelen.
  • Check of er dingen zijn die je nóóit meer kunt aanpassen. Op de meerwerklijst staan vaak ook een aantal dingen die later niet meer aan te passen zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra loze leidingen naar de zolder. Nu wil je hier misschien nog geen slaapkamer maken, maar over een paar jaar misschien wel.
  • Controleer het meer- en minderwerk goed bij de oplevering. Bij de oplevering krijg je de kans om goed te checken of alles wel volgens afspraak is gedaan. Het is daarom verstandig om iemand mee te nemen die er ervaring mee heeft. Gemiddeld zijn er wel 21 gebreken in een nieuwbouwwoning bij de oplevering, dit bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
  • Lees 'de complete Gids: Hypotheek nieuwbouw ' door die wij voor jou hebben geschreven. Via deze link kan je onze nieuwbouw gids doorlezen. 

Verder vragen?

Wij helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken: