Wat is een draagplichtovereenkomst?

Stel je koopt samen met je partner een woning. Echter legt één van beide meer in dan de andere. Dan hebben wij wellicht gezegd dat een draagplichtovereenkomst verstandig kan zijn. Maar wat is dit eigenlijk?

Een hypotheek op een woning wordt standaard fifty-fifty verdeel. Echter kan je hier ook afwijkende afspraken over maken. Dat een bijvoorbeeld voor een groter deel eigenaar wordt van de woning. Er zal dan een draagplichtovereenkomst worden opgesteld. Je mag namelijk ook samen afspraken maken en de verdeling anders maken dan fifty-fifty.

Vaak zien wij dat wanneer er een van beide kopers meer eigen geld inlegt er een draagplichtovereenkomst wordt opgesteld. Officieel heet dit een interne draagplicht. Extra inleg kan bijvoorbeeld komen omdat een van beide meer spaargeld heeft of al een oude woning heeft die hij of zij verkoopt.

 

Ook zien we dat mensen vaker verhuizen, uit elkaar gaan en weer gaan samenwonen met een starter op de woningmarkt. Hierdoor is er regelmatig sprake van een afwijkend eigenwoningschuld verleden waardoor dit wel goed verdeeld moet worden.

Op de website van de Belastingdienst wordt over dit onderwerp het volgende beschreven:
U kunt ook gezamenlijk een eigenwoningschuld aangaan, maar bijvoorbeeld over de onderlinge schuldverhouding afwijkende afspraken maken (interne draagplicht). Het is wel verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. In dat geval kunnen u en uw partner voorkomen dat u beiden te maken krijgt met een beperking van de (hypotheek-) renteaftrek, en hoeft u niet gezamenlijk rekening te houden met de eigenwoningreserve.

Voor wie is de draagplichtoveenkomst mogelijk?

Je kan alleen draagplichtovereenkomst maken wanneer je vermogen nog niet aan elkaar verbonden is. Dus wanneer je ongehuwd samenwoont of wanneer je een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden of een getrouwd bent onder huwelijksvoorwaarden.

Draagplichtovereenkomst en Belastingdienst

De belasting hoef je niet meteen te informeren hierover. De belastingdienst hoeft namelijk niet op de hoogte te zijn wat jij en je partner met elkaar hebben afgesproken. De belastinginspecteur kan er wel navraag naar doen. Dan moet je wel de overeenkomst laten zien.

Wie maakt een draagplichtovereenkomst?

Dit mag je zelf doen. Iedereen mag namelijk een draagplichtovereenkomst opstellen. Echter kan het verstandig zijn om een notaris en in moeilijke gevallen een fiscalist naar te laten kijken.