Wat is een Bereidstellingsprovisie?

Met een bereidstellingsprovisie wordt de geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengd. Je kunt zelf bepalen voor hoe lang dat is. De provisie is een vergoeding die jij betaalt aan de bank om je hypotheekofferte te verlengen.

Wanneer is het handig om een bereidstellingsprovisie aan te vragen?

Een hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur en daarmee een einddatum. Als je na deze datum signeert is de offerte ongeldig. Hierdoor vervallen de aangeboden voorwaarden en rentes. Als je meer tijd nodig hebt dan kan het handig zijn om de geldigheidsduur te verlengen. Dit is vooral handig als je verwacht dat de rente gaat stijgen. 

Zitten er kosten aan verbonden voor mij?

Omdat het nadelig uit kan vallen voor de bank kost een bereidstellingsprovisie geld. Meestal wordt 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand gerekend. De kosten verschillen per bank, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. 

Rekenvoorbeeld:

Stel dat je een hypotheek wilt van 250.000 euro. In de hypotheekofferte staat dat je deze binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je kunt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 250.000 euro (0,0025 x 250.000) = 625 euro. Wil je de offerte met bijvoorbeeld drie maanden verlengen? Dan kost dit in totaal 1.875 euro (3 x 625). Check altijd bij de bank wat de kosten zijn.

Hoe kan ik een bereidstellingsprovisie aanvragen?

Naast hypotheekadvies kunnen onze adviseurs je helpen bij het regelen van de bereidstellingsprovisie. Dit valt gewoon binnen het hypotheekadvies.

 

Geen succes?

Wij helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken: